Utolsó kommentek

Multi

A HOZZÁSZÓLÁSOKAT CSAK MODERÁCIÓT KÖVETŐEN ÉLESÍTEM. Ilyen egy multi: pro és kontra. Írd meg véleményed, hogyan látod Te! Minden, ami vállalati kultúra (és kulturálatlanság) - előmenetel, belső kommunikáció, képzések, HR, menedzsment, meetingek, prezentációk és egyéb multis beltenyészetek. www.azenmultim.hu

A beigli lélektana

2008.12.27. 12:54 :: Multi

Karácsony táján valami furcsa kollektív perverzió üti fel a fejét kishazánkban: bár a legtöbb ember utálja, különösen a mákosat, mégis minden évben nagy vehemenciával nekiveselkedünk beiglit készíteni. (Olyasféle paradoxon ez, mint ahogy józan böllérben valahogy nem bízik az ember.) A háromnapos zabálást követő gyomorrontásom idején ezúttal volt alkalmam elmélkedni a jelenség mögött meghúzódó mélylélektani okokról (Freud bizonyára fallikus szimbólumként a magyar történelem szűkmarkúságának össznépi felszínre törésének aposztrofálná, a ló egy bizony szervére utalva), így a következő megoldásokra jutottam:

1) A beigli az egyetlen sütemény, amelyből marad, így napokkal később is a vendégek elé tehető. Így tehát merőben féllábas az a megközelítés, hogy azért a beigli látja el ezt a szerepet, mert tartós; legalább annyira azért „tartós” ez a sütemény, mert beigli.

2) A magyar az a különös állatfajta, amely kifejezetten hajlamos rossz viszonyt ápolni rokonaival, különösképpen a közeliekkel. Nem véletlen tehát, mit teszünk az orruk alá. Itt utalnék arra a szittya bölcsességre, amely sok fejtörést okoz az összehasonlító néprajzkutatás fenegyerekeinek: „Az a tiéd, amit megeszel”

3) A történelem viharaiban kemény szopásokhoz edződött néplélek nem képes elviselni semmilyen ünnepet mazochista megnyilvánulások nélkül. A beigli mintegy önmagában jelképezi mindazt, amiért nem érdemes élni.

Amennyiben Önnek is van kedves (vagy kedvtelen) története a beigliről, és/vagy esetleg nem tudja elérni pszichológusát az ünnepek alatt, hogy kibeszélje ebbéli fájdalmát, szívesen fogadom vallomását. (A kommentek moderálás után kerülnek ki, így kisebb-nagyobb csúszások előfordulhatnak a megjelenésig.)

Szólj hozzá!

Címkék: magyar étel karácsony lélek életmód pszichológia mákos diós rokon néprajz hellókarácsony beigli

A bejegyzés trackback címe:

https://multi.blog.hu/api/trackback/id/tr15843766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása