Utolsó kommentek

Multi

A HOZZÁSZÓLÁSOKAT CSAK MODERÁCIÓT KÖVETŐEN ÉLESÍTEM. Ilyen egy multi: pro és kontra. Írd meg véleményed, hogyan látod Te! Minden, ami vállalati kultúra (és kulturálatlanság) - előmenetel, belső kommunikáció, képzések, HR, menedzsment, meetingek, prezentációk és egyéb multis beltenyészetek. www.azenmultim.hu

(M)orális stratégiák

2007.08.18. 11:20 :: Multi

 Úgy érzed, évek óta csak szopsz a munkahelyeden, mégsem jutsz egyről a kettőre? Válts stratégiát: nyalj!

Mivel minden a technikán múlik, alább a munkahelyi nyelvcsapások három alapszabálya:

Első szabály: Soha ne a közvetlen felettesednek!

Ha gyors és tartós eredményt akarsz, ugorj át legalább egy szintet a szervezeti hierarchiában. Kevesebb konfliktussal jár, a kudarc következményei enyhébbek, ugyanakkor kényszerpályára állíthatod a közvetlen főnököd is. Legjobb rögtön a GM valagát fényesre nyalni, főként ha nem az a karizmatikus típus. (Ennek megítéléséhez elég vetni egy pillantást a menedzsmentjére. Aki ostobákkal veszi körül magát, az valószínűleg maga is az. Bingó!)

Második szabály: Ha nincs közös múlt, legyen közös hobbi!

A nyalás is csak olyan, mint a szex: első alkalommal bizonytalan az ember, hogyan lásson hozzá. A közös múlt, kiváltképp ha nem sötét, szinte egyenesen prosztatáig juttatja az embert. Ennek hiányában nézz szét az irodájában, kérdezd a titkárnőjét, kritikus szemmel tekints a céges szponzorálásokra (és karácsonyi ajándékokra), vagy egyszerűen csak hallgasd ki, miről beszélget a rendezvényeken; sok dolog árulkodhat a hobbijáról. De mindenképpen légy tisztában a saját képességeiddel, legalább addig, amíg vezetői pozícióhoz nem jutsz (később ez már nem szükséges). Megtanulni salsázni, sakkozni, vagy golfozni időbe telik és nem mindenkinek sikerül. Ha úgy érzed, esélyes, hogy bizonyságot kell majd tenned tudásodról, válassz bölcsen.

Harmadik alapszabály: Tökéletesen adminisztráld magad!

A jól végzett munka nem feltétlenül elegendő az előmenetelhez; gyakran éppen annak kerékkötője, hiszen kiváló rabszolgákra mindig szükség van a végeken. Aki viszont tökéletesen adminisztrál - legyen szó a munkaidő elszámolásáról, a céges gépkocsi kilométereinek nyilvántartásáról, vagy az éves önértékelés elkészítéséről -, bizton számíthat a vezetés jóindulatára. Ez a képesség az elsőszámú belépő a menedzser szinthez, főképp egyéb kvalitások híján. (Haladó versenyzők akár úgy is tehetnek, mintha maguk is igen fontosnak tartanák a vállalati adminisztráció minden egyes vadhajtását. Azért az élvezet színlelése nem ajánlatos - nagyon átlátszó tud lenni, kiváltképp férfiaknál, akiknek nincs ebben gyakorlatuk.)

Sokszor saját erkölcsi tartásod mellett (Drága Barátom! Multinál ez nagy luxus!) bizony meg kell küzdened a konkurenciával is. Könnyen előfordulhat, hogy a kiszemelt célszemély hátsóján már egy pattanásnyi szabad felület sincs. Ilyenkor légy éber, használd ki, amíg valamelyik versenytárs egy pillanatra nem figyel és véletlenül elkezd dolgozni. Mert aki dolgozik, főként szerény képességekkel, az előbb-utóbb hibázik. Innentől alkalmazd a munkahelyi fúrás alapszabályait!

Sikerekben gazdag, lédús nyalakodást!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://multi.blog.hu/api/trackback/id/tr11143024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutacs_ (törölt) 2007.08.18. 16:52:20

eléggé beindultál a multik ellen. csak a tegnapi és a mai posztodat olvastam, de sok mindenben igazat adok. dolgoztam pár multinál, meg láttam a működésüket kívülről, és az volt a benyomásom h szinte kivétel nélkül úgy működnek mint a régi szocialista nagyvállalatok.

van munkaverseny (50-es évek), van nagy generáció, amelyik bulizik, de a munkájával előre lendíti a vállalat szekerét (60-as évek), van édes semmit tevés (70-es évek), és van kis generáció, amelyik is kiszedi cégből azt ami szerinte neki jár (80-as évek).

ezek az időszakok váltakoznak ebben a sorrendben, vagy felcserélve csak gyorsabban.

szerintem az okozza a multi ellenességet, h még mindig túl nagy elvárást támasztunk velük szemben. ennek részben maguk a multik az okai, de csak részben.

utóbbiak ugyanis szeretik elhinteni a népnek h ők valami nagyon kreatív, nagyon innovatív, nagyon intellektuális csapatot akarnak építeni. pedig dehogy. ez ugyanolyan porhintés, mint a mosóporreklám. a népek szeretik ezt a szöveget benyalni.

a multik valójában olyan embereket keresnek, akik központi tervutasításokat, azaz direktívákat képesek végrehajtani, vagy végre hajtatni, azokat az embereket keresik, akik közel vannak az átlaghoz. éppen úgy működnek, mint a régi vállalatok.

a multikat szinte minden esetben a beszállítók innovációi viszik előre, csak ritkán az alkalmazottaké, és szinte sohasem a menedzsmenté.

nem arról van szó, h egy multi alkalmazott nem lehet okos, hanem arról h ha okos, akkor az elképzeléseit nem a multi keretei között viszi véghez, hanem azon kívül. ugyanez érvényes a menedzserekre, csak hatványozottabban. ennek megértése egy tanulási, tapasztalási folyamat.

persze minden vállalaton belül működik egy ellengépezet amelyik folyamatosan agitál, és gyakorlatilag ugyanazt a szöveget mondja mint a régi időkben. a hr gépezet ugyanúgy idealizálja a vállalatot befelé, mint ahogyan a pr kifelé teszi. ez egy belső mosóporreklám. a helyzet az, h ebben az emberek jelentős része is partner. különben nem működne a dolog. lehet ezen háborogni, de nagyon nem érdemes.

és persz azt is kell érteni, h ez nem is nagyon lehet másként. egy globális vállalatot uniformizálás nélkül nem lehet felépíteni. aki kilóg a sorból, annak három utat javaslok:

-- az egyik út, belépni a multihoz, a papírokra ráírni a kötelezőt, "nyelvtudás", "jó kommunikációs készség", "jó problémamegoldó készség", "nyitott az újdonságokra", "egyénileg és csapatban is képes dolgozni", az interjún meg felmondani az anyám tyúkját. egy pár éve ez volt a sablon duma, gondolom nem sokat változott.

aztán a tehetségeseknek összeállni, szépen csendben maradni, és csapatostul kiválni. akár több cégből külön egyszerre. spin off.

-- a másik h a multin keresztül kimenni külföldre és ott kapcsolatot építeni hasonlóan gondolkodó emberekkel. ezután céget csinálni.

-- a harmadik, h azt mondod h az életben nem a munka a legfontosabb, és rájössz h simán bele lehet szürkülni a munkahelyi környezetbe, csak nem szabad idealizálni a vállalatot. elfogadod h néha hazudni kell az ügyfeleknek, meg saját magadnak is, elfogadod h ezért néha kitüntetnek, néha meg letolnak. mint bacsó filmben pelikánt. és ha az embernek a munkában különösebb ambíciói nincsenek, akkor ez az út járható leginkább.

-- egy negyedik lehetőség meg elkerülni a multikat. versenyezni kell velük. ehhez persze az kell h fiatalon legyen mögötted kellő tudás, tapasztalat, vagy anyagi háttér.

átlagemberként nagyjából ezt gondolom. de tiszteletben tartom azok vélményét is, akik ennek az ellenkezőjét gondolják.

Multi 2007.08.18. 23:07:37

Egyetértek, jómagam is nagyjából erre a következtetésre jutottam. Természetesen nem akarom (teljesen) démonizálni a multikat, csak némileg helyére rakni a dolgokat - meg persze szórakoztatni azokat, akik képesek röhögni akár saját magukon is. Vagyok annyira naiv, hogy valaki egyszer elgondolkozik azon, mit veszít egy multi ezen az egész szemellenzősdin. Van, ami soha nem fog változni, mert "törvényszerű", de rengeteg más javítható. (Azt hiszem, ez azért még messze van idealizmustól ;-))

Béla 2007.08.18. 23:54:51

Mi a faszért dolgozol multinál, ha ennyire rühelled őket, te seggfej??

Multi 2007.08.19. 01:35:01

Béla! Hogy a stílusodnál maradjak: ki a fasz mondta Neked, hogy multinál dolgozok? (No offense)

elprotector 2007.08.19. 10:24:06

Írhatnál a gusztustalan mértékű Hunglish használatról, amiben a leginkább azok erősek, akik egyik nyelvet sem beszélni bézik.
Szerintem egy pár ezren nap mint nap fültanúi vagyunk a magyar nyelv legyilkolásának.

Béla 2007.08.21. 00:49:13

Miért hol dolgozol, TE pöcs? Egyébként meg örülj, hogy beirkálok ide, mert az a töketlenség amit művesz a gyogyós haverjaidon, meg egy-két unatkozó emberen kívül aki beírnak ide (mint én is) és kajánul várják az általad komolyan előadott választ, nem érdekel senkit se. Bocs, de valakinek ezt le kellett írni. Tudom, hogy ezzel nem értesz egyet, mert ugye a kisgyerek se örül ha kiráncigálják a homokozóból. Úgyhogy további jó homokozást! (Értsd úgy ahogy gondolod.)

LeBalta 2007.08.21. 09:22:52

Béláim, gondolkozzunk! Nagyon fájhat valami, ha idejössz, kajánul beírogatsz. A zárójeles megjegyzésed alapján valszeg látens (vagy kevésbé látens) homoszexuális lehetsz, de az is biztos, hogy nem ez az egyetlen dolog frusztrál. Mindenesetre ha ez a blog egyfajta méregtelenítő kúraként a segítségedre van, szerintem inkább hálásnak kellene lenned, semmint ilyen szánalmasan alpári hangnemben adni tanújelét intellektuális korlátaidnak.

Ja, és nem tudom, hallottál-e már arról a műfajról, hogy "szatíra"? Tudod, Gulliver, Karinthy, karcolat, Mikszáth, izé, bigyó, meg ilyenek?
süti beállítások módosítása