Utolsó kommentek

Multi

A HOZZÁSZÓLÁSOKAT CSAK MODERÁCIÓT KÖVETŐEN ÉLESÍTEM. Ilyen egy multi: pro és kontra. Írd meg véleményed, hogyan látod Te! Minden, ami vállalati kultúra (és kulturálatlanság) - előmenetel, belső kommunikáció, képzések, HR, menedzsment, meetingek, prezentációk és egyéb multis beltenyészetek. www.azenmultim.hu

A munkahelyi gárdák válságmenedzsmentje

2007.08.30. 09:55 :: Multi

Mit tegyen a HR, ha a kávéautomatánál szocializálódó kollégák egy szép napon vállalati gárdát alapítanak? Például mert nem tetszik nekik a vezérigazgató pofája, elegük van az idióta tréningekből, vagy egyszerűen csak szeretnének egy nyitható ablakot.

Képzelje el, amint az irodaház étkezdéjében újoncokat avatnak az üzemi tanács képviselőinek jelenlétében, miközben Ön, tapasztalt személyügyis, értetlenül figyeli az eseményeket a tálcák mögüli rejtekhelyéről. Vesse el a gondolatot, hogy tulajdonképpen önszerveződő csapatépítési kezdeményezésről van szó; helyette válasszon az alábbi válságkezelési technikák közül:   

1) Hívja a többi HR-es kollégát és tűzőgépekkel felfegyverkezve tolják rá a tömeget a szerverszobában csendesen demonstráló programozókra. (Szerverszoba, fn.: az a helyiség, ahonnan az a megmagyarázhatatlan búgás jön, és ahol akkor sem kapcsolják ki a légkondit, ha hölgy kéri.) Legyen óvatos, szélsőséges elemek felszedhetik a padlószőnyeget, kifoszthatják a büfét, vagy takarítógépre pattanva akár az igazgatói irodát is megostromolhatják. A mélygarázs lejáratát már a műveletek megkezdése előtt zárja le, nehogy a nagy lelkesedésben felgyulladjon egy-két gépjármű. A programozók, akik eredetileg csak a szandálhasználat betiltása miatt tüntettek, nem fogják érteni, mi történik. Előfordulhat, hogy szerverdobozokkal sáncolják el magukat és galacsinba gyúrt A4-esekkel dobálódznak. Ennek ellenére ne keverje össze őket a gárdistákkal, és semmi esetre se vonja be a biztonsági őröket a rendezésbe! Inkább használja ki a zűrzavart és olvasson fel passzusokat a vállalati munkaszerződés-sablonból! Földön fekvő alkalmazottba rúgni szigorúan tilos, különösen, ha valamely kisebbség tagja! A felelősök azonosításához a későbbiekben használja az irodai biztonsági kamerák felvételeit!

2) Álljon a tömeg élére és/vagy egy asztalra és mondja a következőket: „HR vezető vagyok. Magyar, hívő, családanya (családapa), és alkalmazott, mint ti! (A ti szót ejtsük úgy, mintha nagy kezdőbetűvel írtuk volna a jegyzetlapunkra! Esetleg tartsunk előtte hatásszünetet!) Higgye el, ettől több embernek azonnal könny szökik a szemébe, sőt, felülértékelik azon korábbi elvárásukat, miszerint Önnek az alkalmazottak érdekeit kellene képviselnie. Megvilágosodnak, hogy Ön is csupán erőforrás a vezetés kezében, akárcsak ők. Innentől nyert ügye van.

3) Kérje meg a történelmi egyházak vezetőit, hogy munkaidejükön kívül, mintegy civilben, de mégiscsak a vállalati vezetésre adják az áldásukat. Mivel az általuk képviselt isten (nem összekeveredő a nagybetűssel!) a történelem tanulsága szerint erősen kirekesztő, így a szembenálló munkavállalók majd jól megszívják.

Remélem, ismét magvas gondolatokkal gazdagítottam a humán erőforrás gazdálkodás kollektív tudásbázisát. Ne feledjék: a jó HR-es mindig tudja a dolgozók három jó és három rossz tulajdonságát; vagy nem fél megkérdezni.

Szólj hozzá!

Címkék: multi hr életmód munkahely gárda

A bejegyzés trackback címe:

https://multi.blog.hu/api/trackback/id/tr80152728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása