Utolsó kommentek

Multi

A HOZZÁSZÓLÁSOKAT CSAK MODERÁCIÓT KÖVETŐEN ÉLESÍTEM. Ilyen egy multi: pro és kontra. Írd meg véleményed, hogyan látod Te! Minden, ami vállalati kultúra (és kulturálatlanság) - előmenetel, belső kommunikáció, képzések, HR, menedzsment, meetingek, prezentációk és egyéb multis beltenyészetek. www.azenmultim.hu

Csapatépítési kézikönyv partizánoknak

2007.08.17. 14:49 :: Multi

Mi lebeg a tömegsír felett? Csapatszellem! Ez a bénácska vicc a multis világban különös gellert kap, amitől azonban csak az első pillanatban igyekszik némi mosoly kitüremkedni a megcsömörlött alkalmazottak orcáján. Aki megjárta már a vállalati idiotizmus csapatépítés címszó alatt futó klasszikus bugyrát, az pontosan tudja, miről beszélek.

Első észrevétel: A csapatépítés elbassza az embernek azt a kevéske kis szabadidejét is

Bizony, a csapatépítő hétvége - mint ahogy azt a neve is igyekszik némileg megvilágítani - általában a szombati és vasárnapi napokat emészti fel. Amolyan opcionálisan kötelező program rabszolgáknak, a vállalati hatékonyság jegyében. Elvégre csak napi 10-12 órát rohadnak együtt a hét többi napján, igaz, ott nem láthatják egymást melegítőben. Renitens egyéneknek javasolt a HR-nél érdeklődni, hogyan egyeztethető össze a program a Munka Törvénykönyvével, különös tekintettel a fizetett munkanapokra. Ne tévesszen meg senkit: azért, mert ingyen van a kaja és a szállás, és a vezetők is igyekszenek embernek látszani, még ugyanolyan előírt tevékenység, mint az excel-táblák fényezése vagy a heti jelentések készítése.

Második észrevétel: Ha az embernek idióta játékokra van szüksége, inkább Nintendózzon, vagy ha nincs neki, nyúljon magához

Egy bizonyos intelligencia felett a csapatépítés során elszenvedett játékok megalázóak. Nem arról van szó, hogy felnőttként az ember ne szeretne játszani; de hogy mindezt olyasfajta okulás céljából tegye, amellyel utólagosan megpróbálja majd a csapatépítést szervező cég igazolni, miért volt jobb a kollégákkal tölteni a hétvégét, mint mondjuk a családdal vagy néhány üveg sörrel - nem beszélve arról, miért számláztak horribilis összegeket a vállalatnak pár bugyuta animációs programért meg azokért a szánalmas közhelyekért, amit akár maguk is kimondanak, ha nem sikerülne a happening során a dolgozók szájába adni.

Harmadik észrevétel: Ne támogassunk olyan látszattevékenységet, amely a HR létét próbálja igazolni

Úgy értem, ha már általában nagy ívben szarnak a dolgozók érdekeire, legalább ne veregesse meg senki a vállukat érte. Renitens egyéneknek ismét a passzív reziszetencia javallott.

Negyedik észrevétel: Ha már muszáj, a csapatépítést jó lenne a rekrútmentnél kezdeni, hogy végül ne néhány ember végezze el az összes munkát

Akinek feláll a szőr a hátán a team-munka szó hallatán, annak valószínűleg keserű tapasztaltai vannak arról, mire képes (illetve mire nem képes) néhány kollégája. Egyesek sajnos úgy értemezik a team-munkát, hogy majd a team dolgozik, pedig a valóság az, hogy valakinek ténylegesen is el kell végeznie a feladatot. Lehet persze mítingelni meg prezentálgatni, úgy tenni, mintha értenénk hozzá, de a végén azért nem árt elgondolkozni a hozzáadott értékről. (Félreértés ne essék: nem a csapatmunka ellen intézek kirohanást - de aki ezt nem fogja fel, annak valószínűleg hiába magyarázkodnék itt. Nem is teszem.)

Lábjegyzet azoknak, akik anyázni kezdenek

Igen, létezik jó vállalat, mint ahogy létezhet jó csapatépítő hétvége (bár inkább hétköz). Talán értelmes HR-esek is bolyonganak odakinn. De valaki vegye már észre, hogy nem ez az általános. (És persze igen: vannak olyan dolgozók, akiknek a szellemi színvonala egy átlagos csapatépítés szintjén mozog.)

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://multi.blog.hu/api/trackback/id/tr68142434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helyes! 2007.08.17. 16:23:54

Jólbeszél.

Csapatépítésnek a következőket tudom elfogadni:

- Valami értelmes produktummal járó tevékenység, pl. hátrányos helyzetű kistelepülésen játszótér-építés stb. A HR-es is megkaphatja a maga örömét, ha közben jegyzetelve lesi, hogy kisebb csoportokból ki veszi a kezébe az irányítást, ki lóg stb. Csapda: a cég PR csapata lecsap az alkalomra, és telefényezi magával a sajtót. Pedig már az ovisok is tudják, hogy az öndicséret büdös.

- A dolgozókra bízzák a csapatépítést. Akit nem vesznek be sörözésbe/focizásba/akármibe, azt a melóba sem fogják. Egy lehetőség pl. amikor a bagósok ebéd utáni cigiszünetében a többiek számára lehetőséget biztosítanak egy kis ölésre. Itt szintén kialakul a feladatmegosztás és az összecsiszolódás.

krecso 2007.08.17. 16:39:58

Végre valaki leírta! Komplett hülyének nézik a dolgozókat (persze van közöttük olyan is), és még azt is elvárják, hogy mosolyogjunk hozzá. A HR-ről ugyanez a véleményem: ha már semmi értelmeset nem tudnak csinálni, legalább ne csinálnának semmit.

Gesell 2007.08.17. 17:10:49

A bekötött szemmel csoportosan elvégzendő feladat is a palettán szokott lenni.
Azt amit nyitott szemmel játszva oldana meg egy 20-30 fős csoport, ugyanazt bekötött szemmel feszültségekkel terhelten tudnak megoldani. A bekötött szemű alkalmazott bőréből nézve a helyzet kb. olyan mint a politikai életben. Azt érzi, hogy képtelenség elmagyarázni az embereknek a leg-elementárisabb dolgokat, mindenki csak sárt dobál stb.

Egyszer az a gondoltom támadt, hogy a politikában is a helyzet hasonló. Szellemi értelemben valami nagyon elrejti előlünk a lényeget.

Keressétek a lényeget!
Az éberség legyen veletek. :-)

balage 2007.08.17. 17:15:07

en Irorszagban dolgozom, es nagyon jok a tapasztalataim. (persze multinal). reszt vettem mar 3 treningen, mindegyik a munkaidom alatt, itt elkepzelhetetlen (persze ez csak 1 ceg) hogy a 7veget valaki ne a csaladjaval toltse. a tulora az mi is?:)

spike 2007.08.17. 17:23:36

hölgyekurak,
nacsak annyit a védelmünk érdekében (jaj, idetévedt egy hr-es, segítség), hogy bár jogos:
igen, vannak idióta trénerek,
igen, vannak idióta programok,
igen, a hétvége az szent, ha meg nem, akkor az a minimum, hogy kifizetik,
és igen, túl nagy összegek forognak felelőtlenül (egyébként hol nem? de ez persze csak amolyan költői ?),
de:
igenis "bolyonganak" olyanok, akik nem azért csinálják ezt a melót, mert az iroda télen egy meleg hely, nyáron meg van légkondi...
nem megyek részletekbe, mert ahogy tanult kolléga is fogalmazott az előbbiekben: "aki ezt nem fogja fel, annak valószínüleg hiába magyarázkodnék itt".

mindenesetre, aki szídja a vállalati hr-eseket, az remélem nem IT-s, nem pénzügyes, nem sales-es, nem marketinges, nem ügyfélszolgálatos, nem közép és/vagy felsővezető, mert akkor ugye mondhatnám, hogy bagoly mondja verébnek és talán lenne olyan aki egyetért...

na mindegy, asszem most inkább megyek, szervezek egy csapatépítést bosszúból vagy unalomból a hülye kollégáknak. :-)

felsőközép 2007.08.17. 18:36:43

Innen a felsőközépről nézve semmivel sem tűnik értelmesebbnek a "csapatépítő tréning" című elmebaj, mint a lapát mellől (gályázás, ugye).

Teljesen egyetértek az első hozzászólóval, csak valamilyen kreatív tevékenység, vagy közös lazulás, szabadidős program az, ami infantilis játékok és megalázás nélkül egybe tud kovácsolni egy csapatot.

kutacs_ (törölt) 2007.08.17. 18:46:26

a hazai it-s és a hr-es között van egy nagy különbség. (már ha így általánosítunk)

az it-s egy kézikönyv segítségével el tudja végezni a hr-s feladatát, fordítva viszont nem igaz. gondolkodj el ezen spike kollega.

edward_sch · http://www.himmel.hu 2007.08.17. 19:21:44

kutacs_: én IT-s vagyok és HR-es egyszerre. Nincs igazad. (És no offense.)

Kronnos 2007.08.17. 20:26:07

Való igaz, vannak idétlen feladatok, rossz trénerek. És vacak dolog a hétvégét erre áldozni.
De. A közös sörözés és a csapatépítő tréning között, ha jó a tréner, és jó a HR-es, vagyis kitalálnak egy valóban értelmes programot, óriási különbség van.
Jól irányított feladatokkal, helyzetekkel gyönyörűen rá lehet világítani olyan dolgokra, amleyeket a hétköznapok és a közös sörözések során a szőnyeg alá söprünk. Hiszen ismerjük mind azokat a kollégákat, akik vagy em is jönnek el sörözni, vagy olyan, mintha ott sem lennének, visszahúzódnak, ahogy a munkahelyen is. És ez csak egy példa.
Úgyhogy jól kitalált, értelmes programok esetén (lásd 1. hozzászólás) jó az a csapatépítés.
Én legalábbis igen jó emlékeket őrzök róla, pedig előtte komoly ellenérzéseim voltak.
Üdv,
Kronnos

Zsolt72 · http://www.budapestdailyphoto.com 2007.08.17. 23:32:50

szerintem az a legnagyobb baj, hogy az egész unformizált. Egy kaptafára megy az egész...valaki x éve kitalálta, hogy a korszerű vállalatirányítás része a HR, a csapatépítés hatékony eszköze meg ez az úttörőtáborokat idéző elvonulás. Azóta ezt csinálja az üdítőgyártótól a szoftverfejlesztőig minden cég, zseni meg majd az lesz, amikor valaki ki meri mondani hogy meztelen a király. Akkor majd prezentál egyet, ír róla egy könyvet, két év múlva ezt csinálja majd mindenki....amíg pár év múlva valaki ki nem meri mondani, hogy az a király is meztelen. Az a baj a multikkal, hogy végülis mindegy mit gyártanak, adnak el...valahogy mintha mindig ugyabban a cégben lennél:)

Bezmag 2007.08.18. 00:13:32

Voltam már jó pá4 teambuldingen.. a 70% olyan volt, mint fent látszik, de a 30%-UK nagyon értékes, hasznos, felejthetetlen volt.

gályarab 2007.08.18. 01:19:00

Sztem csak a vállalati lét egy apró és szánalmas szegletéről van szó, ahol a nyomorult rabszolgákkal el akarják hitetni, hogy van értelme a létüknek, és a főnök is ember....
és ha valami rossz az életedben, az azért van, mert nem úgy csináltad ahogy mi most megmutatjuk neked \\\\\\\"sikeresebb, hatékonyabb leszel, és közben megismered önmagad......\\\\\\\" duma.....
átlátszó, közhelyes, értelmetlen, és csak azért nem felesleges, mert időnként vannak akik élvezik......

director 2007.08.18. 09:50:10

A legtöbb ilyen tréningnek valóban semmi értelme, mert az előttem szólóval egyetértve egy uniformizált programot próbálnak a szervezők állandóan elsütni, ami infantilis és unalmas.
A mítingrúmban lévő részek( swot és társai) pedig semmi újjal nem szolgálnak, ráadásul az újító javaslatok szépen elfelejtődnek.
Az egyetlen aminek értelme van csapatépítés címen az adrenalin: rafting, gokart, paintball stb.

masiniszta 2007.08.18. 11:12:58

Aki hülye csapatépítősdi alól nem húzza ki magát, az sikeres ember nem lehet...
Aki komolyan dolgozik, nem csak kávézni jár be, úgyis megismeri a tágabb munkakörnyezetet, és az is őt. Értelmes főnök meg nem rabolt hétvégén ismerkedik a csapat paramétereivel.
lacerda_sch: kezelhetetlenül nagyon vastag lenne az a kézikönyv, amiből egy profi IT-s feladatai elvégezhetőek (nem web-szerkesztő gyakornokra gondolok), bár talán DVD-re ráférne nagyfelbontású ábrák nélkül. Profi HR-esnek valamivel vékonyabb kézikönyv+jogtár, utóbbi, hogy tudja, mit szabad a gályarabokkal szemben elkövetni.

kutacs_ (törölt) 2007.08.18. 11:22:25

l_sch,
azt gondolom h a jó hr-es még ért valamilyez azon túl h ő hr-es. valamiben szakember azon kívül h manager.

csak sajnos a hazai hr-ről ez nagyon mondható el. a legnagyobb baj h a plain hr-eseknek zéró tekintélyük van a munkavállalók előtt. olyanok mint a semmihez sem értő napközis tanárok. és ez már az iskolában is generál egy konfliktust. a semmihez sem értő napközis tanárok és az öntörvényű jó tanulók vitába szállnak.

sok munkahelyen ez az alapkonfliktus. a hr-es az alapkonfliktust nem tudja feloldani, hiszen maga is részese. és ettől esnek szét a munkahelyek. nincs a közös cél, csak egyéni célok vannak, amik csak véletlen mutatnak egy irányba.

ugyanis legtöbbször az alapkonfliktusban szerepet játszó öntörvényű jótanuló tudja megmondani h mi az az irány amerre haladni kellene. mert ő az aki rálát egy területre. és ő látja a csapat erősségeit és gyeneségeit, ő az aki látja a lehetőségeket és a fenyegetettséget. a menedzsmentnek erről fogalma sincsen erről. a hr-es feladata lenne a csapatépítés, de nyilvánvaló h a fenti ismeretek nélkül nem tudja ellátni a feladatát.

és ekkor szoktak előjönni a csesztetések és a dedós játékok egymással kombinálva. ettől egy csapat a legritkább esetben kovácsolódik össze.

egyre több a konfliktus. és ettől a csapat szétesik. a fiatal munkavállalók többségénél meg nem érdekes, h nincs közös cél és nincs csapat, mert sokkal fontosabb a pénz, a bulizás, a család.

csak ebben ugye az a vicces, h a csapat, a pénz, a bulizás, és a család összeegyeztethető dolgok lennének. sőt igazából ha nincs munkahelyi csapat, akkor nem lesz elég a pénz, nem lesz hatékony a munka, kevesebb lesz a bulizás, és ez kihat a családra.

szóval nekem meggyőződésem, h csak jó szakemberekből lehet jó hr-es. csak sajnos a hr-esek között nagyon sok a kókler. alapvetően ebből fakad a fölösleges munkahelyi csesztetés és a dedózás. de majd kiforrja magát ez.

glo.job.ism 2007.08.28. 22:39:43

a Mo-on is alkalmazott és zömében hr-esnek vélt módszerek a (szociál)pszichológiából erednek. anforcsunetli, itt sok hr-es, tréner híján van azoknak az alapvető szociálpszichológiai ismereteknek, törvényszerűségeknek, az emberek interakcióit meghatározó tényezők egymásra hatása jellemzőinek, önismeretnek... endszóon, amelynek birtokában helyén tudna kezelni csoportokat, szakmákat, a munkakörökre jellemző követelményeket. a tréning nem a tréneré (hr-esé) hanem a cég embereié, ezért az abban részt vevők megérdemlik a tiszteletet, és a korrekt (csapat)épülésüket szolgáló elemek alkalmazását. na, és persze, hogy (belső kommunikáció) mit-miért tesznek, szerveznek. az információ ugyan(már) hatalom, de az ember szeret ok-okozati viszonyban, és haszon-elvűen gondolkodni. hát osszuk meg velük, hogy mit nyernek, mi az értelme egy-egy elemnek. bármit el lehet rontani, még egy gerendából is lehet rossz fogpiszkálót készíteni, ha olyan faragja, vagy ha nem megfelelő eszközel teszi.

Kalandoor 2009.02.18. 12:54:59

Sziasztok. Nem tudom van-e még rajtam kívül valaki ezt olvasta mostanában....
Megnyerő sorok, mélységesen degradálva több munkakör is. 3. oldalról jöttem, tréner vagyok, és köszönöm az értékelést. Talán megpróbálok idén hozzátok hasonló mondatokkal nyitni egy-egy programot....
Értelemesebb programokra lenne igényetek? Ritka kivétel. Már egy éve próbálunk egy programot "eladni", de vevő az nincs, pedig szinte semmibe kerül, jó levegő, hasznos dolog, és kíváló környezet! Idén megemeljük az árát!- biztos befutó lesz. Tényleg szűklátókörűségre utal, hogy csak az a jó, ami fényes, ami drága, ami trendi... Higgyétek el: szinte igény sincs másra. Pedig annyi mindent lehetne kihozni 1-1 meghökkentő helyzetből (és hangsúlyosan: NEM megalázó).
Szóval ha van valami fura ötletetek, ami kizökkent a mindennapi problémákból szóljatok a HR-nek, mert előbb-utóbb összejön, hogy mindenki javára váljon egy csapatépítő nap. Legyen az akár 7végén ... ne azt nézd, hogy mi a negatív egy dologban, mert akkor nehéz lesz élni az életet... ha meg minden csak negatív a munkahelyen hát hagyd ott, mert a legpompásabb "összekovácsolónap" is csak kidobott idő és pénz... Nézzétek a tréningek előnyeit is, ne csak a kötelezettségeit!
Gondoljátok nekünk jó egy csapat duzzogó felnőttet feldobni?
Ja, és mi vagyunk azok, akiket sose visznek tréningre, nekünk nincs céges családi napunk.... :)
Na szóval, csak ötletelgessetek, mert nem reménytelen dolgok ezek! Még egy kicsit várunk a felfogásbeli változásra, de ehhez rátok is szükség van!
Kellemes csapatépítős tavaszt mindenkinek!

gabcigirl 2009.03.16. 14:09:45


A csapatépítés legnagyobb baja a mesterkélt erőltetettség. Ugyanis: ha emberileg jó a közeg és csípik egymást a dolgozók+jó haverságok is kialakulnak, megesik, önmaguktól is elmennek közös programokat csinálni. De ha eleve utálják egymást, hétvégén kierőltetve, erőhatalomra sem nem fogják jobban bírni a másik fejét, sem a hatékonyság nem fog nőni. Az ziher...
süti beállítások módosítása