Utolsó kommentek

Multi

A HOZZÁSZÓLÁSOKAT CSAK MODERÁCIÓT KÖVETŐEN ÉLESÍTEM. Ilyen egy multi: pro és kontra. Írd meg véleményed, hogyan látod Te! Minden, ami vállalati kultúra (és kulturálatlanság) - előmenetel, belső kommunikáció, képzések, HR, menedzsment, meetingek, prezentációk és egyéb multis beltenyészetek. www.azenmultim.hu

(Kozm)etikai kódex avagy a céges tízparancsolat

2007.08.23. 20:07 :: Multi

Bizonyára többen érezték már úgy a vállalati etikai kódex olvasása után, hogy nem találtak benne semmit, amit a józan ész minimális erkölcsi érzék birtokában ne következtethetett volna ki. Persze nem sokan vannak ilyenek - mármint azok, akik tényleg végig is rágták magukat rajta.

Talán a nagyszerű oktatási rendszerünknek köszönhetően a vérünkben van, hogy a kötelező olvasmányokat hanyagolnunk kell, vagy legalábbis illik undorodnunk tőlük; de én inkább a fordulatos cselekmény és a humor hiányára gyanakszom a hivatkozott vállalati dokumentumokban. Elvégre a belépést követően annyi mindent dugnak az orrunk alá, ráadásul sokszor angolul, hogy még a HR asszisztens közeli fürkésző tekintete sem tudja megakadályozni a hanyag átsiklást a súlyos sorok felett. Úgy gondolom, sokkal célravezetőbb lenne, ha a cégek változtatnának az eddigi gyakorlaton, és zanzásítva tárnák az erkölcsi alappilléreket a dolgozók elé, például így:

A vállalat etikai tízparancsolata:

1) Üzleti partnertől ne fogadj el nagy értékű ajándékot, a felsővezetés nem szereti a konkurenciát! Kerüld továbbá a korrupció mindennemű látszatát, az állam sem kedveli a versenytársakat!

2) Ne lopj - ez már nem az a gyár, amit magadnak építesz! Kapsz elég fizetést ahhoz, hogy ne a céges hűtőszekrényből hordd haza a kólát, vagy hogy kiperkáld a szeretteid telefonos hívásainak árát, főként, ha munkaidőben trécseltek.

3) A „szabadság, szerelem” közül jó lenne, ha csak az utóbbira tartanál igényt. Persze ami jár az jár (leginkább a szád), de hadd ne te döntsd már el, mikor. Cserében mi legalább rendesen befizetjük az adóidat és járulékaidat.

4) Apropó: szerelem. Kollégával / kolleginával ne, a mosdóban ne, a parkolóban se (itt ráadásul kamerák is vannak), ügyfélnél pedig kiváltképpen nehogy paráználkodj!

5) Tiszteld cégedet és vezérigazgatódat, cserében azok igyekeznek nem ingerelni téged. Nyilvános helyen ne káromold sem alkalmazód, sem ügyfeled, mert hamarabb visszajut a hír, mint amennyi idő alatt a teve átpréseli magát a tű fokán.

6) Adminisztrálj precízen és határidőre, mert óriási a gépezet, akik ezek továbbküldéséből / feldolgozásából / ellenőrzéséből / stb. élnek. Előbb-utóbb minden kiderül, de nem mindenki derül.

7) Ne készíts magadnak faragott irodai eszközöket, mert balesetveszélyesek! Ne telepíts továbbá illegális szoftvert, ne tarts bizalmas iratokat záratlanul, és ne locsold az irodai növényeket a megmaradt ásványvízzel vagy egyéb üdítőkkel, mert kirohadnak.

8) A Munka Törvénykönyvét szádra ne vedd! Még egyszer hangsúlyozzuk, mi legalább rendesen fizetjük az adóidat és járulékaidat ebben a „kurva országban”!

9) Öltözz professzionálisan, lehetőleg munkához és ne sportoláshoz! Borotválkozz, tisztálkodj, és mosolyogj - az irodai kamerák állandóan vesznek!

10) Légy környezettudatos minden cselekedetedben, így például ne várd el, hogy az irodaház étkezdéjében minden alkalommal elmossák a tányérokat és az evőeszközöket! Nem kell mindent sokszor és sok példányban kinyomtatni, ezek többsége senkit sem érdekel és/vagy senki sem olvassa őket.

Szólj hozzá!

Címkék: multi munka üzlet hr etika életmód cég vállalat alkalmazott munkahely munkavállaló

A bejegyzés trackback címe:

https://multi.blog.hu/api/trackback/id/tr40147287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása