Utolsó kommentek

Multi

A HOZZÁSZÓLÁSOKAT CSAK MODERÁCIÓT KÖVETŐEN ÉLESÍTEM. Ilyen egy multi: pro és kontra. Írd meg véleményed, hogyan látod Te! Minden, ami vállalati kultúra (és kulturálatlanság) - előmenetel, belső kommunikáció, képzések, HR, menedzsment, meetingek, prezentációk és egyéb multis beltenyészetek. www.azenmultim.hu

Az önéletrajzírás művészete

2007.09.04. 20:04 :: Multi

Az üzleti memoár egyedi műfaj: megvan a maga sajátos, kifinomult esztétikája. Aki nem képes e szerint úrrá lenni az ecsetvonásain, szinte végletekig finomítva a majdnem valót, az ne is álmodozzon irigylésre méltó karrierről. Annál is inkább, mert az önéletrajzunk megteszi helyettünk az első benyomást, melyet később aligha korrigál egy szépen vasalt ing vagy egy fehérített fogsor. Most, hogy az ősz beköszöntével felpezsdül az álláspiac, időszerű néhány magvas gondolatot elültetni mind a pályakezdők, mind a tapasztalt állásszédelgők fejében.

1) Legyen kellően kritikus önmagával szemben akkor, amikor fényképet készül beszúrni! Édesanyja véleménye csak ritkán mérvadó ebben a tekintetben. Ha úgy érzi, sokkal okosabb, mint amilyen szép, tanácsos mellőzni a fotót, vagy profival retusáltatni (elég a képet).

2) Amennyiben a sortörés, valamint a betűk mérete és vastagsága kimeríti szövegszerkesztői eszköztárát és/vagy esztétikai igényeit, szintén forduljon szakemberhez. Emlékszik a Hélia-D reklámra? Szép, mert igaz. Nos, az emberi elme pont fordítva vélekedik: igaz, mert szép. Mindazonáltal a rokokó túlfűtöttség helyett hagyja inkább az arányok szigorú geometriáját érvényesülni (l. még: édesanyja véleménye, fentebb).

3) Legyen igényes a helyesírás tekintetében! Ha néhány Hunglish szóra nem talál egyértelmű útmutatást, legalább legyen következetes használatukkor! A rossz helyesírás hatása olyan, akár a csúnya beszéd, amikor báncsa az ember fülit.

4) Újabban divattá vált az önéletrajz tetején három sorban összegezni, milyen ember is Ön és hogy mit akar valójában. Amennyiben beveti a művészi eszköztár eme kellékét, gondosan ügyeljen arra, hogy ne lihegje túl a dolgot! Kerülje továbbá az általánosságok pufogtatását a motivációról, az elkötelezettségről, a kihívásokról, és a csapatmunkáról. Ha úgy érzi, hogy Ön ezeket komolyan gondolja, tartogassa szívszaggató előadását az interjúra.

5) Ne kezdje a történetet Ádámtól és Évától! Az óvodai és általános iskolai tapasztalatokat nyugodtan hagyja el, még akkor is, ha úgy látja, kisdobosként igazán kitűnt társai közül.

6) Koncentráljon a lényegre, illetve a pályázott állás szempontjából releváns dolgokra! Egy megfelelő önéletrajz csak ritkán hosszabb két oldalnál és semmiképp sem néhány éves gyakorlatot követően. Felesleges például a tréningeknél felemlegetni a kötelező multis balfaszkodásokat, senki nem fog hátast dobni egy „vállalati etika” vagy „tűzvédelmi alapismeretek” oktatástól.

7) Éljen a nyelv adta lehetőségekkel (ne a szájában lévőjével - egyelőre)! Ma már egy takarítónő is inkább higiéniai asszisztens, az adminisztrátor pedig gyakran projektiroda vezető. Használjon expresszív kifejezéseket, mint „felelős”, „koordináció”, vagy „irányítani”. Ne feledje a marketing két alapszabályát: csak olyan dologról hazudjon, amelyről a másik fél nem szerezhet helytálló információkat vagy amelyet statisztikákkal tud igazolni!

2 komment

Címkék: önéletrajz munkahely munkavállaló cv

A bejegyzés trackback címe:

https://multi.blog.hu/api/trackback/id/tr67157524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LeBalta 2007.09.06. 19:45:41

Nagyon jó! Vicces ÉS igaz. Ezt hogy lehet így? (Pontosabban: ezt így is lehet?) Jó ide betérni. Mert megérdemlem. És érzem, hogy itt fontos vagyok.

szilvi 2007.09.06. 22:50:00

Egy jó tanács, nagyon kezdőknek: attól, hogy elolvastunk huszonöt önéletrajzot, nem kell minden kategóriát belezsúfolni a sajátunkba. Amennyiben teljesen pályakezdő valaki, a "munkatapasztalat" címszó alatt nem kell bevallani, hogy "Még soha nem dolgoztam". Hagyja ki, ne térjen ki rá, próbálja meg visszafogni az őszinteségi rohamot. :))
süti beállítások módosítása